Chup: gemoedelijk sporten, doelgerichte coaching

11-02-2022
0 reacties

Net op de dag dat Bram Declercq de akte voor een commerciële ruimte zou ondertekenen, kwam in Waregem een bedrijfspand van POM West-Vlaanderen vrij. De personal trainer, die droomde van een eigen studio, aarzelde niet.

Sinds twee jaar kan je bij Chup terecht voor zowel persoonlijke als groepstraining. En het blijft niet bij Waregem …

Bram Declercq (26) is al vijf en een half jaar zelfstandige. Hij begon als freelance personal coach in Roeselare, waar hij na zijn stage aan de slag kon in een studio. “Dat was de ideale tussenstap naar het echte ondernemerschap”, vertelt Bram. “Ik kon er groeien als coach, terwijl het stilaan kriebelde om zelf een studio uit te bouwen. Twee jaar geleden startte ik mijn eigen zaak.” Bram hoorde via zijn netwerk over de bedrijfshuisvesting in 't Werkpand Waregem aan de Groenbek. Toen daar een atelier vrijkwam, was hij er als de kippen bij. “Een enorme opsteker! Zeker voor het financiële plaatje, want dankzij POM West-Vlaanderen huur ik hier aan mooie voorwaarden.”

Van lockdown naar uitbreiding
Op korte tijd ging Bram van de hemel naar de hel. De dag waarop de personal trainer zijn nieuwe zaak wou openen, ging ons land in lockdown. “Een bittere pil. Mijn plannen vielen in het water en toch zat ik niet stil. Samen met een collega uit Izegem werkte ik een brand uit, ‘Chup’. Onze visies en ambities liggen dicht bij elkaar. We werken commercieel samen, maar op financieel vlak is het nog elk voor zich. Momenteel onderzoeken we onder welke vennootschapsvorm we het best onze ondernemersdroom realiseren. Naast Waregem en Izegem denken we aan een derde vestiging.”

Het gat in de markt
Klinkt hip zo’n brand, maar voor wat staat Chup? “Community of Healthy Universal People”, antwoordt Bram. “Doelgerichte, kwalitatieve coaching op een gemoedelijke manier en met de nodige humor, dat is onze aanpak. We richten ons niet op topsporters, wel naar iedereen die een thuis zoekt om aan sport te doen. Onze jongste klant is 12 jaar, de oudste 65.”
Personal coaches of sportcentra vind je overal. Toch weet Bram hoe hij met Chup het verschil kan maken. “Meestal krijg je als klant de keuze voor een-op-eencoaching of sport in een grote groep. ‘Small group training’ is voor mij daarom het gat in de markt. Voor de klant is het iets goedkoper dan personal training, maar in groepjes van vier slagen we er toch prima in om mensen van nabij te begeleiden.”

Webinars Start&GO doen denken
Bram weet het aanbod van Chup enthousiast te verkopen. Net tijdens die vervloekte lockdown kreeg zijn visie op identiteit en doelgroepbenadering echt vorm. “Zie het als de positieve kant van die hele coronacrisis”, zegt Bram lachend. “Door thuis te zitten vond ik de tijd om online webinars van Start&GO te volgen. Ik pakte vooral mijn pijnpunten aan, zoals de nood aan financiële inzichten. Zeker de opleiding rond doelgroepselectie zal me bijblijven. Aan de hand van een specifiek model kon ik een eigen leidraad maken. Zo’n sessies zetten je aan het denken.” 
We eindigen waar we begonnen zijn: in het pand waar Bram nu opnieuw volop kan sporten met zijn klanten. “Beter kan ik niet zitten: een grote, hoge ruimte met raampartijen die voor veel lichtinval zorgen. En dan is er nog de locatie: op vlak van bedrijvigheid is dit een hotspot in Waregem.” Blijft de vraag hoelang de jonge ondernemer nog kan genieten van zijn atelier. “Ik kan dit pand vijf jaar voordelig huren, met twee jaar extra indien nodig. POM West-Vlaanderen biedt me zo de kans om te groeien. Een verhuis is nog niet dringend, maar ik begin me er al mentaal op voor te bereiden. Zoals je voelt, ben ik hier ontzettend graag.”

Afbeeldingen

Verhalen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen