Je eigen zaak starten: welke formaliteiten zijn er?

Céline Englebert 10-03-2023
775 keer bekeken 0 reacties

Kriebelt het om zelfstandige te worden? Voor je start moet je nog enkele klippen omzeilen. Zo ga je eerst na of je effectief zelfstandige mag worden. Daarna heb je een aantal administratieve formaliteiten af te handelen. We zetten alles voor je op een rijtje.

Wat zijn de startersvoorwaarden?

De drempel om te starten als zelfstandige is lager dan ooit. Toch moet je enkele startersvoorwaarden kunnen aanvinken om je eigen zaak te beginnen. Deze vereisten vallen behoorlijk mee, zeker in Vlaanderen. Onze regio is nu eenmaal het wereldcentrum van de KMO, en dat is geen toeval. 

De voorwaarden om zelfstandige te worden

  • Je bent ouder dan 18 jaar. Pas op die leeftijd mag je een ondernemingsnummer aanvragen. Aansluiten als zelfstandige kan vanaf 1 september in het jaar dat je 18 kaarsjes uitblaast.
  • Je bezit je burgerrechten. Heeft de rechter je ooit ontzet uit deze rechten, bijvoorbeeld na een veroordeling, dan moet je een ander plan bedenken.
  • Je bent bekwaam. Met andere woorden: je bent niet wettelijk of gerechtelijk onbekwaam verklaard. Evenmin word je op de vingers gekeken door een voorlopig bewindvoerder.
  • Je hebt de nodige vergunningen. Hier kom je te weten welke papiertjes jij moet voorleggen om je zaak te kunnen starten . Om een voorbeeld te geven: als slager heb je de vergunning “beenhouwer” nodig.
  • Je beroep is niet onverenigbaar met een andere commerciële activiteit. Zo kan je het werk als gerechtsdeurwaarder, advocaat, notaris, beoefenaar van een eredienst, politieagent, gerechtelijk functionaris of staatsambtenaar niet combineren met een andere commerciële activiteit als zelfstandige. Meer weten? Je werkgever of beroepsfederatie kan jou vertellen hoe de vork voor jou aan de steel zit.

Vestig je je in Brussel of Wallonië? Dan komen er nog wat regeltjes bij.

In Brussel of Wallonië moet je namelijk over de basiskennis bedrijfsbeheer beschikken. Voor sommige sectoren komt daar de vereiste van beroepskennis bovenop.

Ben je niet afkomstig uit België?

Dan komt het erop aan om – naast de gewone verplichtingen voor iedere ondernemer – je kennis te bewijzen als je je vestigt in Brussel of Wallonië. Dat kan door je diploma gelijkwaardig te laten verklaren. Hou er wel rekening mee dat dit een poos in beslag kan nemen.

Vervolgens dien je een beroepskaart aan te vragen als je geen burger bent van de Europese Economische Ruimte (EER). Die heb je nodig om in België aan de slag te kunnen als zelfstandige.

 

De 4 stappen naar je eigen zaak

Voldoe je aan alle voorwaarden om te starten? Dan leiden deze 4 stappen je naar je eigen zaak.

Stap 1: je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen

Via een ondernemingsloket laat je een ondernemingsnummer aanmaken en je eenmanszaak registreren. Daarbij noteren het ondernemingsloket in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO):

  • welke activiteiten je wil uitoefenen met je zaak
  • je vestigingsadres
  • de handelsbenaming van je onderneming
  • het bankrekeningnummer van de zaak
  • indien nodig: wie in je zaak bedrijfsbeheer en beroepskennis aantoont

Richt je een vennootschap op? Dan heb je voor deze stap nog enkele varkentjes te wassen. Zo moet je statuten opstellen en, afhankelijk van de vennootschapsvorm die je kiest, eerst langs bij een notaris. Je vennootschap krijgt een ondernemingsnummer via de ondernemingsrechtbank. Daarna moet je ze alsnog inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen.
 

Stap 2: je ondernemingsnummer activeren als btw-nummer

Ben je btw-plichtig? Dan brengt je ondernemingsloket meteen ook de btw-administratie op de hoogte dat je ondernemingsnummer geactiveerd moet worden als btw-nummer. Naast de activiteiten en het bankrekeningnummer van je onderneming, wil de btw-administratie ook weten:

  • hoeveel omzet je jaarlijks verwacht;
  • welke btw-regeling je verkiest: kwartaalaangiften, vrijstellingsregeling, of nog een andere regeling.

Stap 3: je aansluiting als zelfstandige

Als zelfstandige ben je altijd verplicht om aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Na je opstart ben je immers onderworpen aan het sociaal statuut voor zelfstandigen en betaal je elk kwartaal sociale bijdragen aan een sociaal verzekeringsfonds.

Om je correct aan te sluiten, geef je door:

  • of je nog een andere activiteit hebt: als werknemer of ambtenaar, als student, als gepensioneerde, of misschien een uitkering ter vervanging van een beroepsinkomen. Zo wordt gekeken of je zelfstandige in wordt in hoofdberoep of bijberoep.
  • hoeveel je verwacht te verdienen met je zelfstandige activiteit. Op basis daarvan berekenen we hoeveel sociale bijdragen je betaalt.

Start je een vennootschap? Ook deze sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds voor de jaarlijkse vennootschapsbijdrage.

Stap 4: je vergunningen

Bij sommige activiteiten heb je een vergunning nodig. Is dat voor jou het geval? Dat kom je te weten bij je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Een gouden tip: neem zeker ook poolshoogte bij de gemeente waarin je zaak gevestigd is. Die legt soms extra vergunningen op.

Alle stappen gezet? Dan ben je helemaal klaar om met jouw zaak een succesverhaal te schrijven.

 

Afbeeldingen

In deze video geven we je nog enkele extra tips

Strategisch

Cookie-instellingen