Hoe gezond is jouw onderneming?

ProfielfotoUlla Lust 06-01-2023
718 keer bekeken 0 reacties

Een nieuw jaar, dus het ideale moment om even stil te staan bij de gezondheid van jouw onderneming. Bekijk het eens door de bril van een gezondheidscoach ;)

Een nieuw jaar, dus het ideale moment om even stil te staan bij de gezondheid van jouw onderneming. Hoe groot of klein je onderneming ook is, ik ben ervan overtuigd dat de gezondheid ervan jou heel dierbaar is. Spontaan denk je wellicht aan termen zoals kapitaal, liquiditeit, solvabiliteit en rendabiliteit. Ik ga eerlijk zijn, ik snap er weinig van. Ik laat dit over aan mijn accountant, elk zijn vakkennis. Maar als ik deze woorden bekijk met mijn bril als beweegcoach, dan zie ik het eerder zo.

Wanneer er gesproken wordt over het kapitaal van een onderneming denk ik direct aan de mensen die er werken. Zonder hen geen productie, zonder hen geen winst, zonder hen geen onderneming. Bij een éénmanszaak is dé mens van nog groter belang, jij bent de draaiende motor. Eerste tip: draag zorg voor dit kapitaal, op alle vlakken.

Liquiditeit zie ik dan als dat restje energie, jouw reserve, die je ’s avonds overhoudt. Zodat ook jouw kinderen nog wat kunnen genieten van papa op de trampoline of mama’s voorleesmoment in bed. Maar die liquiditeit kan ook de werklust zijn, de vurigheid die je voelt ook wanneer er dingen niet lopen zoals je had verwacht. De vitaliteit hebben om op zo’n moment toch naar oplossingen te zoeken en er opnieuw voor te gaan. Tweede tip: ga op zoek naar de balans tussen wat je als persoon aankan en wat je van jezelf verwacht. Zie het als een weegschaal die je best in evenwicht houdt.

Solvabiliteit vergelijk ik dan met de veerkracht die je hebt wanneer er echt iets fout loopt. Hoe ga je om met een harde klap, iets totaal onverwachts? Is jouw mentale kracht sterk genoeg om ook dit boven te komen. Tip drie: ga preventief te werk en maak jezelf sterker voor wat kan komen, zowel mentaal als fysiek.  

Eén ding is zeker: rendabel is je onderneming pas wanneer jij en je medewerkers gezond zijn, zodat je telkens opnieuw op iedereen kan rekenen. Investeer in je eigen gezondheid en die van je medewerkers. Wees fysiek actief en zorg voor mentale rustmomenten. Doe minder dingen tegen je zin en kies vaker voor dat wat je gelukkig maakt. 

En hou het dit jaar niet enkel bij goede voornemens maar maak er direct goede gewoontes van. Noteer nu al de me-time momenten in je agenda voor de komende maand. Eis het uitlaten van de hond op, dit wordt voortaan jouw avondmoment. En ook op het werk is dit haalbaar: organiseer vanaf nu enkel nog wandelmeetings met potentiële klanten. Plan een workshop yoga of time-management over de middag. En kies eindelijk voor die bedrijfsfiets in plaats van die lui-makende wagen.

Investeer in je onderneming door te investeren in jouw gezondheid en die van je medewerkers. Jij en je onderneming kunnen er enkel bij winnen. En een onderneming die winst maakt.. is een gezonde onderneming.

Maak er een mooi 2023 van.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen