Hoe zorg je voor een betere cashflow?

Elke Vandenkerckhove 24-05-2022
595 keer bekeken 0 reacties

We willen allemaal stabiliteit. En laat geld nu net één van de fundamenten zijn die hiervoor kan zorgen. Hoe je het ook draait of keert, geld is de brandstof van jouw onderneming, ongeacht hoeveel passie en skills jij als ondernemer bezit. Lees deze 6 tips voor een betere cashflow.

1. Leg je focus op winst i.p.v. op kosten maken

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Als bijna al je aandacht gaat naar 'hoe kan ik meer kosten maken?', dan zal dat ook gebeuren. Wat ervoor zorgt dat je meer geld uitgeeft, misschien meer dan nodig.

Wanneer je je focust op je winst, ga je automatisch zoeken naar manieren die ervoor zorgen dat je onderneming meer winstgevend is. Op het einde van de rit zorgt dit voor een mooie groei van je bankrekening.

Het verleggen van jouw focus is een kleine moeite maar levert wel een groot resultaat.

2. Maak bewust kosten

Als je kosten maakt, stel dan even de vraag of deze écht noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van jouw business en of ze bijdragen tot de richting die je uit wil met je bedrijf. Ga hier zeker ook mee aan de slag voor je huidige kosten en wees niet bang om daarin beslissingen te maken.

Kosten maken om minder belastingen te betalen is geen goede reden. Inderdaad, je zal minder belastingen betalen, maar je bent op het einde van de rit wel meer geld kwijt.

Het is ontzettend belangrijk dat je belastingen fiscaal geoptimaliseerd worden. Maak daarom bewuste keuzes bij het uitgeven van je geld. Dit zal bijdragen tot meer financiële ruimte, zodat jij met passie kan blijven ondernemen.

3. Bekijk je aanbod

Neem je aanbod onder de loep en ga na welke producten/diensten geld opbrengen en welke niet. Wees niet bang om je aanbod aan te passen en producten/diensten te schrappen en/of te vervangen door betere alternatieven.

4. Open een aparte bankrekening voor btw

Hoeveel ondernemers ervaren er niet stress of slaan in paniek als ze hun btw moeten betalen… Weet dat btw in geen enkel geval geld is van jouw onderneming. Het is daarom beter je ontvangen btw onmiddellijk op een aparte bankrekening te plaatsen.

Een aparte bankrekening voor btw zorgt ervoor dat het bedrag altijd aanwezig is, dat je zonder angst jouw btw-aangifte tegemoet kan zien, en dat je met veel plezier je btw zal blijven betalen.

5. Verbeter je money mindset

Bij geld hoort een emotie, een energie. Dit is de reden waarom geld uitgeven pijn doet. Het is ook de reden waarom je er niet naar durft te kijken, het uit de weg gaat. Maar geld is niet negatief. Geld is op zijn minst neutraal, maar kan ook heel positief zijn.

Als je meer cash op je rekening wilt, is het belangrijk dat je jouw relatie met geld verbetert. Wees dankbaar voor het geld dat je ontvangt. Maar wees even dankbaar voor het geld dat je uitgeeft.

6. Neem ownership over je financiën

Als laatste tip: neem zelf de verantwoordelijkheid. Enkel jij kan ervoor zorgen dat er geld binnenkomt, maar ook dat er geld buitengaat. Jij bepaalt de geldstroom van jouw business. Jij zorgt ervoor dat er geld op de rekening komt.

Het is hierbij belangrijk dat jij weet wat er binnenkomt en wat er buitengaat. Maar ook wat er nog moet komen. Meten is weten. Breng al je uitgaven en inkomsten in kaart zodat je weet hoe je er vandaag voor staat. Enkel wanneer je dit concreet maakt, creëer je duidelijkheid.

Vervolgens kijk je naar waar je naartoe wil. Zet van hieruit je prioriteiten en doelen uit en bepaal je te maken stappen. Maak een budgetplan op zodat je weet wat kan en wat niet kan en waar je kan bijsturen. Zo neem je jouw ownership over je financiën op. Je doet niet zomaar wat. Je bent bewust bezig. Het resultaat hiervan is dat je meer geld op je bankrekening hebt. Hierdoor creëer je meer ruimte om met passie te ondernemen maar bekom je ook financiële vrijheid.

Dit zijn maar enkele tips die je op weg kunnen helpen naar een betere cashflow.

 
Weet je niet goed hoe je hieraan met beginnen?  Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen. Dit kan door te mailen naar elke@bloomness.be of via mijn website www.bloomness.be. Ik luister graag naar jouw ondernemersverhaal en kijk al uit naar ons gesprek.

Wil je meer tips, volg mij dan op mijn IG @bloomness.be
 

Afbeeldingen

Financieel

0  reacties

Cookie-instellingen