Stappenplan: Van idee naar zaak, hoe begin je eraan?

Julie Naesens 30-01-2022
842 keer bekeken 0 reacties

Eureka! Je hebt het gat in de markt gevonden! Maar is het ook haalbaar om hier een draaiende onderneming van te maken? Een bedrijf starten doe je niet over 1 nacht ijs. Vaak gaan er jaren voorbereiding aan vooraf. We maken je graag wat wegwijs om van dit idee ook een ondernemersidee te maken!

1. Ben je een ondernemer?

Voordat je begint, is het nuttig om te onderzoeken of het leven als zelfstandige iets voor jou is. Wat komt erbij kijken en welke impact heeft dit op jouw sociale rechten. Tijdens de Start&GO Start-up Talk video's kom je hier alles over te weten.

Daarnaast is het ook belangrijk om even aan zelfreflectie te doen: beschik je over de juiste vaardigheden zoals doorzettingsvermogen, overtuigingskracht, netwerken, zicht op de markt, inschatten van risico’s, klantgerichtheid, besef van rendement, verantwoordelijkheid, besluitvaardigheid, kansen zien, toekomstgericht plannen. Deze ondernemerscompetenties zijn noodzakelijk en onmisbaar om een goede ondernemer te worden. Wees je bewust van jouw sterktes en zwaktes.

2. Het idee

Alles begint met een goed idee. Maar zit er ook muziek in dat idee? Om dat te onderzoeken maak je een ondernemingsplan. Voor een eerste fase, waarin je jouw idee verfijnt, kan het Business Model Canvas van Osterwalder een handig hulpinstrument zijn. Print het uit op groot formaat en vul het in met post-its. Zo kan je schuiven in je concept totdat het klopt.

Is het interessant om jouw idee te beschermen? Doe in 10 minuutjes de Ideescan en krijg op maat advies over hoe jij jouw idee het beste kan beschermen.  

3. Van idee naar zaak

Staat je concept op punt, dan begin je aan het echte ondernemingsplan. Dit bestaat uit een marketingplan en een financieel plan. De belangrijkste conclusie van een ondernemingsplan (of businessplan) is je doodpuntomzet. Vanaf wanneer is je zaak financieel rendabel en is dit haalbaar? Zoek je een tool om je ondernemingsplan op te maken? Download dan het Startkompas van VLAIO.

Een ondernemingsplan maak je in de eerste plaats voor jezelf, om de haalbaarheid van je zaak te onderzoeken. Maar in sommige gevallen is het ook een must, bijvoorbeeld om financiering te krijgen.

4. Hulp nodig bij het maken van een ondernemingsplan of haalbaarheidsonderzoek?

Heel wat van onze partners bieden ondersteuning bij het maken van een ondernemingsplan. Volg het traject Starten van UNIZO, volg het Start Me Up traject van SyntraWest of volg een BRYO-traject van VOKA.

Start je vanuit het werkzoekend statuut? Dan kom je mogelijks in aanmerking voor een aantal interessante maatregelen om de drempel naar het ondernemerschap te verlagen (een traject bij Starterslabo of Jumpstarters, Springplank of de Transitiepremie). 

Blijkt uit je ondernemingsplan dat je zaak haalbaar is, dan ben je klaar voor de volgende fase: de opstart van je eigen zaak!

 

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen