In marketing wordt de nadruk vandaag vaak gelegd op digitale marketing. Het is efficiënt, eenvoudig en je bereikt er betrekkelijk goedkoop een grote doelgroep mee. Een groot nadeel van enkel te focussen op één vorm van marketing, in dit geval digitaal, is dat je sowieso potentiële klanten mist die je niet via dat kanaal kan bereiken en dat je klanten ook maar via één kanaal aanspreekt.
Om dit te vermijden wordt aangeraden om te werken met een omnichannel praktijk waarbij je meerdere kanalen gebruikt om enerzijds verschillende types klanten te bereiken maar ook om dezelfde klant via meerdere kanalen te bereiken. Marketing op sociale platformen zijn één vorm van kanalen: andere kanalen zijn bv. fysieke winkels, flyers, posters, een website… Een groter aanbod aan kanalen vergroot de kans dat de klant effectief wordt beïnvloed door de marketing (want herhaling is nog steeds de gouden regel als het aankomt op beïnvloeding), maar ook dat de klant überhaupt in contact komt met je merk. Daarbovenop zorgt de diversiteit er ook voor dat een potentiële klant op verschillende momenten en in verschillende contexten in contact komt met je merk, wat ook de herkenning en geloof in het merk versterkt.
Het gebruik van meerdere kanalen kan op twee manieren: er is “multichannel” en er is “omnichannel”. Multichannel is gewoon adverteren via meerdere kanalen zonder dat die kanalen aan elkaar verbonden zijn. Je maakt flyers, je maakt een website, je adverteert wat op Facebook en dat is het dan. De advertenties zijn niet op elkaar ingespeeld maar je bereikt wel potentiële klanten op meerdere manieren. Omnichannel betekent dat de advertenties wel op elkaar ingespeeld zijn: op een flyer staat een kortingscode die je kan meenemen naar een fysieke winkel, de online advertentie klikt door naar de webshop waar je vlot een aankoop kan doen. De klant passeert sneller in zijn “customer journey” en de kans op een succesvol einde is groter.
Een essentieel element van omnichannel marketing is dat er wordt gedacht over marketing vanuit het standpunt van de klant. In plaats dat wordt nagedacht vanuit het bedrijf (waarbij het bedrijf gewoon boodschappen uitstuurt waar de potentiële klant niet mee kan interageren) wordt bij omnichannel nagedacht vanuit de klant: wat is het best voor hem/haar? Wat is het eenvoudigst? Wat is er zinvol? Een naadloze verbinding van advertentie naar website naar verkoop is niet alleen goed voor het bedrijf maar is bovenal ook efficiënt voor de klant: er kan vlot en eenvoudig gehandeld worden zonder dat er nog op aparte websites moet worden gezocht naar adressen, openingsuren, telefoonnummers etc. Ook kortingsbonnen via flyers die dan in een fysiek pand worden binnengebracht zijn nuttig voor de klant: hij/zij doet er bij een aankoop ook voordeel bij.
Iets waar bij omnichannel marketing vaak de mist wordt ingegaan is dat het gebruik van verschillende kanalen ervoor kan zorgen dat je niet meer consistent bent in je boodschap. Het is belangrijk om hier aandacht voor te hebben: het opbouwen van een merk is een werk van lange adem en kan enkel gebeuren als je consistent bent in je branding. Als je je op het ene kanaal voordoet als een organisatie met serieuze en professionele waarden en op een ander kanaal je je net zeer spontaan profileert kan dat botsen. Het is goed om in het achterhoofd te houden dat verschillende potentiële klanten aanwezig zijn op verschillende kanalen maar dit mag geen invloed hebben op de waarden die gelinkt zijn aan je merk. Een merk opbouwen duurt lang en is uiteindelijk een zeer krachtige tool, maar consistentie is koning.